TOURISM EXCLUSIVE
Yüzyıllar boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan şehrin sahip olduğu kültürel miras mutfağına da yansıyor. Dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından bu muhteşem yemekleri tatmak için çok sayıda turist Adana’yı ziyaret ediyor.
1. Adana Kebabı
Adana kebap, kıyma, kuyruk yağı, tuz, kırmızı toz biber ve ince kıyılmış acı kök biber ile hazırlanır. Kıyma ve diğer malzemeler yoğurulduktan sonra yassı şişlere takılır. Kor ateşli mangallarda pişirilir. Kıymanın içindeki yağlar eridikçe şişlerin üzerine pide ile bastırılarak yağlar alınır. Yanında servis etmek için ayrı şişlerde domates ve biberler közlenir. Kebap piştikten sonra, közlenmiş domates ve biber, yağlanmış ekmek ve ince doğranmış soğanlı sumak mezesi aynı tabakta servis edilir. Adana Ticaret Odası, 2005 yılında, Adana kebabının standardını korumak amacıyla coğrafi tescil işareti aldı. Adana’nın hemen hemen her noktasında bu muhteşem lezzeti deneyebilirsiniz. Tüm dünyaya ün salmış Adana kebabının en lezzetli halini yerinde denemek için her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist Adana’yı ziyaret ediyor. Siz de Enuygun.com gibi ucuz uçak bileti bulabileceğiniz siteler üzerinden uçuşları karşılaştırarak Adana’ya en ucuz uçak bileti bulma fırsatını yakalayabilirsiniz.
2. Analı Kızlı
Adana’nın en sevilen yemeklerinden biri de analı kızlı. İster çorba ister ana yemek olarak yiyebilirsiniz. Bulgur, un, yumurta, tuz ve kırmızı biber ile hazırlanan harç, su eklenerek yoğrulur. Diğer yandan soğanlar ince ince doğranır, kıyma ile birlikte kavrulur. Kavrulan harca, salça ve maydanoz eklenir. Bulgurdan hazırlanan dış harcın içi oyulur ve kıyma koyulur. Bulgur harcından minik parçalar koparıp biraz da boş şekilde yuvarlanır. Hem kıyma harçlı hem de içi boş olan köfteler kaynar suda haşlanır. İsteğe göre içine haşlanmış nohut da koyulur. Son olarak yemeğin üstüne kızgın yağ ile hazırlanmış salçalı sos dökülür. Analı kızlı yemeğini Adana’nın esnaf lokantalarında ve şehrin yemeklerinin tanıtıldığı mekanlarda yiyebilirsiniz.
3. Şırdan
Şırdan, Adana’nın en konuşulan yemeklerinden biri. Sakatata mesafeli olanların dahi fikrini değiştiren bir lezzet. Geviş getiren hayvanların midelerinin son kısmı ile yapılan şırdanlar önce çift taraflı olarak iyice temizlenir ve yaklaşık 2 saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir. İç harcı için soğanlar minik minik doğranır. Pirinç, kıyma ve baharatlar eklenerek karıştırılır. Malzemeler şırdanın içine doldurulduktan sonra suda haşlanır. Şırdanı yerken üzerine bolca kimyon dökmeyi unutmayın. En güzel ve lezzetli hali Adana’da yapılsa da çevre illerde ve İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde şırdan bulabilirsiniz.
4. İçli Köfte
Türk mutfağının öne çıkan lezzetlerinden olan içli köfte, Adana’nın imza yemeklerinden biri olarak geçer. Adana’daki restoranların büyük bir kısmında ara sıcak olarak servis edilir. Dış harcı bulgur, irmik, tuz ve su, iç harcı ise kıyma ve baharatlarla hazırlanır. Kahramanmaraş, Mersin, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da da yapılan içli köfte bu illerden farklı olarak tombik şekilde hazırlanır.
5. Mumbar
Bir diğer sakatat yemeği mumbar, Adana’da çok sık tüketilir. Kalın bağırsağın iyice temizlenerek hazırlandığı mumbar dolmasının iç harcı bulgur, soğan, baharat ve isteğe bağlı olarak cevizle doldurulur. Tarifi kulağa pek hoş gelmese de temiz bir restoranda gönül rahatlığı ile mumbar dolması deneyebilirsiniz.
6. Tirşik Çorbası
Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adana’da kış aylarında tüketilen şifa deposu bir çorba. Tirşik otu ile yapılan bu çorbayı hazırlamak epey bir emek ister. Ekşitme ve mayalama işlemleri ile ortalama 7-8 saatte hazırlanır. Adana’nın lezzet festivallerinde ve gastronomi mekanlarında tirşik çorbası görebilirsiniz.
7. Bici Bici
Akdeniz’in kavurucu yaz sıcaklarına iyi gelen bici bici, buz, nişasta ve şurupla hazırlanır. Bu meşhur soğuk tatlı, Adana sıcaklarında en çok tercih edilen lezzetlerinden başında gelir. Nişasta ve su ile hazırlanan muhallebinin üzerine buz rendelenir, gül şerbeti ve pudra şekeri ile beraber servis edilir. Adana’da seyyar satıcılardan, parklardaki büfelerden ve bazı lokantalardan alabilirsiniz.
8. Şalgam
Adana’nın lezzetli yemeklerinin yanına en çok yakışan içecek elbette şalgam. C vitamini, lif ve antioksidan deposu olan şalgam, sindirim sistemini destekler. Bir turp çeşidi olan şalgam bitkisinden üretilir. Şalgam, siyah havuç, pancar ve limon tuzu ile fermente edilerek hazırlanır. Adana’da içtikten sonra dilerseniz dönerken yanınıza da birkaç şişe alabilirsiniz.
9. Sarımsaklı Köfte
Anne evinde gibi hissettiren sarımsaklı köfte, Adana’nın tarihî yemeklerinden biri. Bulgur, irmik, yumurta ile elde edilen hamur yuvarlanır ve haşlanır. Ardından üzerine salça, domates ve sarımsak ile hazırlanan sos dökülür. Maydanoz ile birlikte servis edilir. Adana’nın lezzet şölenlerinde tadabilir ya da esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
10. Babagannuş
Babagannuş bir meze çeşidi olarak sofralarda yerini alır. Özellikle kebapların yanında servis edilir. Patlıcan, biber, domates, sarımsak ve zeytinyağı ile hazırlanır. Sos olarak ise nar ekşisi kullanılır. Adana’daki pek çok restoranın menüsünde babagannuş bulunur.
11. Sıkma
Yöresel yemekler arasında sıkma, hamur işi sevenler tarafından beğenilir. Gözlemenin bir türü olan sıkma, un, maya, su ve tuz ile yapılır. Genelde kahvaltıda tüketilir. Özellikle peynirli ve patatesli sıkmalardan denemenizi öneririz. Adana’nın caddelerinde ve sokaklarında yer alan küçük dükkanlarda sıkma yiyebilirsiniz.
12. Yüksük Çorbası
Mantı seviyorsanız yüksük çorbasını da severek tüketebilirsiniz. Haşlanmış mantılar, tereyağ ve salça ile hazırlanan baharatlı su ile birleşerek bu lezzetli çorbayı oluşturur. Dilerseniz ana yemek olarak da yiyebilirsiniz.
13. Adana Böreği
Adana böreği özellikle kahvaltıda çok sık tercih edilir. Baklavalık yufka ile hazırlanır ve çıtır çıtır olur. İçine de kaşar ve çeçil peyniri konulur. Sabah kahvaltıda ya da akşam çayında tüketebilirsiniz.
14. Avgan Pilavı
Adana’ya özgü Avgan pilavı, çevre illerde Özbek pilavı olarak da bilinir. Pirinç pilavının et ve havuçla hazırlanan bir tarifi olarak sofralarda yerini alır. Farklı lezzetler tatmayı seviyorsanız Avgan pilavını çok seveceksiniz.
15. Ekşili Ispanak Başı
İlginç bir çorba denemek istiyorsanız ekşili ıspanak başı çorbasını mutlaka denemelisiniz. Bu çorba ıspanak, mercimek ve nohut ile hazırlanır. Adana’nın yöresel restoranlarından bazılarında deneme şansı bulabilirsiniz.Tüm bu muhteşem lezzetleri Adana yemeklerinin sunulduğu Adana Lezzet Festivali’nde tadabilirsiniz. İstanbul Adana uçak bileti aldıktan sonra ortalama 1.5 saatlik bir uçuşun ardından bu gastronomi şölenine katılabilirsiniz.