Eşsiz Ölüdeniz’i İle Meşhur Fethiye’de Gezilecek Yerler

Fethiye, M.Ö. 3000’li yıllara uzanan köklü geçmişi ile tarihsel ve kültürel bir hazine

27 Eylül 14:13

TOURISM EXCLUSIVE

Pek çok antik kente ve antik yapıya ev sahipliği yapan Fethiye, aynı zamanda birbirinden harika plajları, dünyada eşi benzeri olmayan Ölüdeniz’i, yamaç paraşütü gibi sporlara imkân tanıması ve eğlence hayatı ile ünlü. Özellikle yazları yurt içi – yurt dışı sayısız misafir ağırlayan Fethiye bölgesi, Türkiye’nin sayılı turizm cennetleri arasında. Fethiye gezilecek yerlerini, bölgeye nasıl gidileceğini ve çok daha fazlasını içeriğimizde keşfedebilirsiniz!

 

Fethiye Hakkında Genel Bilgiler

Bugünkü Fethiye yakınlarında yer alan Belen’de, M.Ö. 3000’li kurulduğu düşünülen Telmessos antik kenti vardır. Yalnızca bu bile, bölgeyi son derece antik ve tarihi kılar. Farklı pek çok medeniyete ev sahipliği yapan bölge, bu yönüyle de sayısız kültürel hazineyi bünyesinde barındırır. Muğla iline bağlı bir ilçe olan Fethiye’de kale, antik kent, plaj, tabiat parkı, kutsal alan gibi keşfedebilecek pek çok yer var. Turizme açılmış mağaraları, yamaç paraşütüne imkan tanıyan doğası, Kelebek Vadisi gibi doğası bozulmamış özel bölgeleri ile Fethiye, Türkiye’nin en nadide yerlerinden biridir. Tüm bu özellikleri gereği Fethiye otelleri arasından erken bir seçim yapmak hem daha ekonomik olacaktır hem de yer bulma telaşesi azalacaktır.

 

Fethiye Nerede?

Fethiye, Muğla iline bağlı bir ilçedir. Muğla merkez bölgesine yaklaşık 115 km mesafede yer alır. Muğla merkezinin güneydoğusunda konumlanan Fethiye’nin civarında ise; Ölüdeniz’den Babadağ’a, Göcek’ten Kabak’a, Kaş’tan Dalyan’a kadar pek çok yer bulunur. Kuzey bölümünde Denizli ilinin Çameli ilçesi, doğusunda Seydikemer ilçesi ve kuzeybatısında ise Dalaman ilçesi yer almaktadır. Ayrıca sıklıkla Ege Bölgesi’nde olduğu varsayılır fakat Fethiye Akdeniz Bölgesi sınırları içindedir.

Fethiye’ye Nasıl Gidilir?

Türkiye'nin dört bir tarafından hemen hemen bütün otobüsler Fethiye’ye sefer düzenler. Ek olarak hava yolunu kullanıp bölgeye ulaşmak da mümkündür. Bunun için Dalaman Havalimanı’na inmeniz gerekir. Dalaman Havalimanı ile Fethiye arası mesafe yaklaşık 45 km’dir. Buradan Fethiye’ye hareket eden otobüslere binebilirsiniz.

 

Fethiye Gezilecek Yerler Listesi

Fethiye’de birbirinden harika antik alanlar ve yapılar, doğa harikası yerler, doğal varlıkları ile hazineler görebilirsiniz. Fethiye gezilecek yerler listenizi hazırlarken siz de aşağıdaki popüler destinasyonlardan yardım alabilir, kendi harika rotanızı oluşturabilirsiniz!

Amintas Kaya Mezarları

Amintas Kaya Mezarları, şehir merkezinde Likya döneminden (MÖ 4. yüzyıl) kalma, kayalara oyulmuş kaya mezarlarıdır. Yüze yakın basamak ile Amintas’a çıkarsınız. Böylece Fethiye ve deniz manzarası seyredersiniz. Yüksek statü sahibi kimseler için yapılan Amintas Kaya Mezarları, çok sayıda basamağın ardından içlerindeki en görkemli mezar olan Amintas’a ulaştırır. Amintas Ören Yeri ise her gün açıktır ve 08.30 - 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Saklıkent Milli Parkı

Saklıkent Milli Parkı ve Kanyonu, Antalya ile Muğla sınırları içerisinde yer alır. İki şehrin sınırını oluşturan Eşen Çayı’ndadır. Bölgedeki milli park yaklaşık 1000 metre yükseklikteki Saklıkent Kanyonu’nu da içinde barındırır. Saklıkent Kanyonu, 2014 yılından bugüne Seydikemer’e bağlıdır. Milli Parkı sınırındaki Saklıkent Kanyonu, Fethiye’de görülmeye değer bir doğal zenginliktir. Kanyonun uzunluğu 18 km’yi bulur ve ortalama yüksekliği 200 metredir.

Fethiye Kalesi

Yüksek bir tepede konumlanan Fethiye Kalesi’nin yapımına dair kesin bir bilgi yoktur. Fakat 15. yüzyılda onarıldığı ve tekrar inşa edildiği tahmin edilir. Eşsiz bir manzara sunan Fethiye Kalesi, Amintas Kaya Mezarlarına oldukça yakındır. Burası bir Ortaçağ kalesidir ve Haçlı seferlerinin ardından bir yerleşim alanı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Kalenin tepesine çıktığınızda kayıtsız kalamayacağınız eşsiz bir manzara sizi bekler. Kale, Fethiye ilçe merkezinin yaklaşık 6 km güneyindedir ve böylece kolayca ulaşılabilir. Fakat ziyarete açık olup olmadığını önceden öğrenmenizi öneririz.

Letoon Kutsal Alanı

Letoon Kutsal Alanı, Seydikemer ilçesinde yer alır. Bununla beraber Fethiye’ye yakınlığı ile de bilinir. Bu nedenle Fethiye tatilinizde bu antik alana da gelebilirsiniz. Antik kentin M.Ö. 7. yüzyılda kurulduğu tahmin edilir. Antik çağda bölgenin dini merkezi konumundadır. Letoon Kutsal Alanı’ndaki Leto, Apollon ve Artemis tapınakları tarihi açıdan çok önemlidir. Tapınak, Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanmıştır. Burada bulunan ve üç dille (Grekçe, Aramice ve Likçe) yazılmış kitabe ise Fethiye Müzesi’nde sergilenir.

Kelebekler Vadisi

Fethiye’nin en eşsiz doğa harikalarından biridir. Saklı cennet olarak da bilinen Kelebekler Vadisi, doğal varlıkları ile bir hazinedir. Fethiye’nin doğası bozulmamış, nadide noktalarından biri olan Kelebekler Vadisi, 80’i aşkın kelebek türüne ev sahipliği yapar. Geçmişi M.Ö. 4. yüzyıla kadar giden Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz sınırları içerisinde yer alır. Ölüdeniz’den tekne kiralayarak da gidilebildiği için ulaşımın bizzat kendisi de tatilin bir parçası olabilir. Tabii ki kendi aracınızla karayolundan da gidebilirsiniz. Kelebekler Vadisi’nde kaya tırmanışı; yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü, donanımlı dalış  gibi birçok eğlenceli aktivite olanağı da vardır. Ayrıca bölgede balık evi, restoran, bar gibi işletmeler de var.

Ölüdeniz

Kıpırtısız oluşu ile şöhret kazanan Ölüdeniz’in dibinde yosun dahi yoktur. Beyaz bir kum ile örtülü Ölüdeniz’de 950 hektarlık alan da Kıdrak Tabiat Parkı ilan edildi ve koruma altına alındı. Bölge, yamaç paraşütü ile de ünlüdür ve dünyada eşi benzeri bulunmayan bir yerdir. Fethiye'den Ölüdeniz'e çamlar arasından 14 km’lik bir yol da gider. Giderken Belcekız Koyu’na rastlayabilir, ardından kumsala yürüyüp Ölüdeniz’e varabilirsiniz. Bölgeye bu şekilde daha otantik olarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca Ölüdeniz’de 950 hektarlık alan da Kıdrak Tabiat Parkı ilan edilmiştir.

Fethiye’de Ne Yenir?

Fethiye meşhur yemeklerini yemeden de tatilinizi tamamlamayın. Öncelikle balık seviyorsanız merkez bölgesinde tercih edebileceğiniz pek çok balık restoranı var. Hatta Fethiye Balık Pazarı’ndan aldığınız balığı pişirtebileceğiniz restoranlar da var. Bunun dışında diğer deniz mahsulü ürünleri ve mezeleri ünlü restoranları da keşfedebilirsiniz.

Bunun yanı sıra pek çok eski usul meyhane de var. Açık havada deniz kenarındaki masalara sahip restoranlar da bu noktada bir adım öne çıkar. Deniz mahsulleri yerine alternatif olarak kavurmalı, füme antrikot ve kaburgalı pizza gibi yemekler tüketebileceğiniz yerler de var.

Vegan / vejetaryenler için de Fethiye’de pek çok restoran ve işletme bulunmakta. Buralarda ise Meksika fasulyesi ve nohuttan yapılmış köfte gibi yemekler bulabilirsiniz. Bunun dışında menüsü Osmanlı mutfağından oluşan da pek çok yer var. Özellikle merkez bölgesinde bunların hepsini bulabilirsiniz.


Fotoğraf Galerisi